Brygguide 101
Min erfaring er, at når privat kunder begynder at købe kvalitets kaffe har de pludselig en masse spørgsmål om den bedste måde at brygge kaffen på. Derfor har jeg skrevet en Brygguide 101. Først lidt om de generalle principper og nedenunder finder du mere præcise vejledninger.
Min vejledning er generel for kaffebrygning.
Hvad er vigtigt for a brygge den gode kop kaffe?
Friske ingredienser: det vil sige frisk kaffe, frisk vand
Dosering: Det er vigtigt at du finder den antal gram som giver den bedste smag for dig. Det vil sige at du helst skal vide hvor gram eller skeer af kaffe du skal bruge. Jeg opfordrer dig til at prøve dig frem - måske tilføje et ekstra gram eller 2, hvis du syntes kaffen er for svag og omvendt hvis du syntes den er for stærk.
Tid: Er en vigtig faktor for smagen, når du brygger i hånden. Mange kunder er glade for at bruge en timer, så kaffen hver gang trækker den samme tid.
Kværning: Det er altid bedst at bruge friskkværnet kaffe. Hvis du ikke har en kaffekværn, kan du bestille kaffen i den formalingsgrad du ønsker.
Filterkaffemaskine 10 kopper - hvad er vigtigt?
Frisk koldt vand
50 gram mellemmalet kaffe
Du starter med at tage frisk vand og fylde din kaffemaskine med vand. Derefter hældes kaffen i filteret i tragten. Du tænder for din maskine og venter indtil alt vand er løbet igennem filteret. Du kan lige røre i kaffen med en ske, når den er færdigbrygget, det giver den bedste smag. Nu er din kaffe klar til servering!
Stempelkande 1 liter - hvad er vigtigt?
Frisk koldt vand
56 gram grovmalet kaffe
Ur – 4 minutters bryggetid
Du starter med at sætte vand over i i den elkedel, kog kun det du skal bruge. Derefter hælder du de 56 gram grovmalet kaffebønner i din stempelkande. Når vandet har kogt, åbnes låget og du venter et par minutter, så er temperaturen faldet nogle grader. Dette er med til at gøre at du ikke brænder kaffen af med kogende vand. Så hælder du vandet over bønnerne, sørg for at alt kaffen er dækket af vand, så sætter dit ur på 4 minutter. Når tiden er gået rører du i kaffen med en ske, således at kaffen falder til bunden og herefter presser du stemplet i bund. Nu er din kaffe klar til servering!
Bialetti Moka Express 4 kops - hvad er vigtigt?
Frisk koldt vand
17 gram fintmalet kaffe
Du skiller kanden ad og fylder koldt vand i bunden op til ventilen. Derefter sætter du tragten i og fylder den med kaffen, sørg for at der ikke er kaffe på siden af tragten og du må heller ikke stampe kaffen. Skru toppen på og sæt den over på dit komfur ved middel varme. Nu venter du indtil at vandet begynder at koge og brygningen starter. Du kan se når brygningen er slut, når den ikke brygger mere. Tag kanden af komfuret, pas på håndtaget kan godt være varmt. Nu er din kaffe klar til servering!