Efter mange år i branchen har erfaring vist os, at når private kunder begynder at købe kvalitetskaffe, opstår der en række spørgsmål om den optimale brygningsmetode. For at sikre den bedste kop kaffe har Niels derfor udarbejdet en omfattende Bryggeguide 101.
Generelle principper for kaffebrygning, der sikrer den gode kop kaffe:
Friske ingredienser: Brug altid frisk kaffe og frisk koldt vand, når du brygger din kaffe.
Kværning: Det er altid bedst at bruge friskkværnet kaffe. Hvis du ikke har en kaffekværn, kan du købe en her, eller du kan bestille kaffen i den formalingsgrad, du ønsker. Formalingsgrad varierer efter brygningsmetode.
Filterkaffe – Mellemmalet
Stempelkande – Grovmalet
Bialetti Moka Express – Finmalet
Dosering: Mængden af kaffe varierer efter hvilken brygningsmetode, du benytter. Dog er det afgørende, at du selv identificerer den mængde gram, der giver dig den mest tilfredsstillende smag. Vi opfordrer derfor til at eksperimentere lidt ved at tilføje eller reducere et par gram, så du rammer lige nøjagtigt din præference.
Tid: En vigtig faktor for smagen, når du brygger i hånden, er tid. Mange af vores kunder er glade for at bruge en timer, så kaffen altid trækker den samme tid.
Filterkaffemaskine (10 kopper) – Hvad er vigtigt?
- Frisk koldt vand
- 50 gram mellemmalet kaffe
Start med at fylde din kaffemaskine med frisk koldt vand. Mellemmal dine bønner, og hæld derefter kaffen i filteret i tragten. Tænd for kaffemaskinen, og vent, indtil alt vandet er løbet igennem filteret.
Pro tip: Rør i kaffen med en ske, når den er færdigbrygget, for bedre smag. Din kaffe er nu klar til servering!
Stempelkande (1 liter) – Hvad er vigtigt?
- 1 liter frisk koldt vand
- 56 gram grovmalet kaffe
- 4 minutters bryggetid
Start med at sætte 1 liter frisk koldt vand over. Vi anbefaler altid kun at koge den præcise mængde, så du ikke hælder for meget vand i stempelkanden. Grovmal dine bønner, og hæld kaffen i din stempelkande. Når vandet har kogt, er det vigtigt, at du lader vandet stå i et par minutter, så temperaturen falder, og du dermed undgår at brænde din kaffe af. Den optimale temperatur er 93-94 grader. Hæld det let afkølede vand over kaffen, så alt kaffe er dækket af vand. Sæt en timer på 4 minutter. Rør med en ske, når tiden er gået, så kaffen falder til bunden, og pres herefter stemplet helt i bund. Din kaffe er nu klar til servering!
Bialetti Moka Express (4 kopper) – hvad er vigtigt?
- Frisk koldt vand
- 17 gram finmalet kaffe
Start med skille kanden ad, og hælde frisk kold vand i bunden op til ventilen. Sæt tragten i, grovmal dine bønner, og fyld kaffen i tragten uden at stampe kaffen. Sørg for, at der ikke er kaffe på tragtens kant. Skru toppen på, og sæt kanden på dit komfur ved middel varme. Vent, indtil kaffen begynder at koge, og brygningen starter. Når der ikke længere løber vand igennem tuden, er brygningen slut. Tag kanden af komfuret, og pas på håndtaget, der godt kan være varmt. Din kaffe er nu klar til servering!